Home » Blog » Persoonlijke ontwikkeling » Shit ruimen

Shit ruimen

door | 19 feb, 2022 | Persoonlijke ontwikkeling

Het klinkt misschien grof en toch dekt deze bewoording voor mij de lading!

Voor mij is shit ruimen een essentieel onderdeel van mijn leven geworden! Sinds ik ermee begonnen ben is mijn leven zoveel fijner, leuker en lichter geworden!

Mijn persoonlijke definitie van shit ruimen is het erkennen en helen van traumastukken in mezelf. Sommige mensen vinden het woord ‘’trauma’’ heel zwaar en tegelijkertijd heeft iedereen traumastukken in zich. Een trauma kan vrij snel ontstaan en kan soms heel onschuldig lijken met uiteindelijk pijnlijke en verdrietige gevolgen.

Voorbeeld een kindje wat net te lang alleen wordt gelaten, dit kan een trauma worden maar niet voor elk kind. Het zou sneller een trauma kunnen worden voor een kindje wat zich al onveilig voelt en of niet goed gehecht is. Of beloftes die niet nagekomen worden, dit kan tot gevolg hebben dat je mensen niet meer durft te vertrouwen.

Zelf voelde ik me vaak onveilig, was vaak bang. Ik probeerde constant veiligheid te creëren door mijn omgeving te controleren, dit deed ik door middel van dwangneuroses. Ik moest soms een aantal keer iets aanraken anders zei een stemmetje in mij dat mijn moeder dood zou gaan. Nu weet ik dat je dit niet van buitenaf kunt oplossen. Heling komt van binnenuit.

Wij mensen hebben de neiging om dingen die niet fijn zijn zoals verdriet en pijn te vermijden. Hoe langer je iets vermijd hoe groter het wordt en hoe groter de lading wordt. Vergelijk het met een bal die je onder water aan het houden bent, de bal wil omhoog en je blijft tegendruk geven. Op een gegeven moment komt de bal met grote druk omhoog. BAM! Meestal gebeurt dit op het verkeerde moment want ja wanneer is het goede moment? Eigenlijk nooit!

Doordat ik shit ben gaan ruimen ben ik erachter gekomen waar bepaalde trauma’s vandaan zijn gekomen. Een deel kwam uit mijn familiesysteem. Een aantal familieleden hebben in Indonesië in het Jappenkamp gezeten waaronder mijn opa. Dit zijn trauma’s die doorwerken naar andere leden uit het familiesysteem. De ene persoon uit het familiesysteem draagt meer dan de ander dus kan hier onbewust veel meer last van hebben.

Mijn vader hield van een drankje, dat heeft op verjaardagen en feestdagen voor veel onveiligheid gezorgd. Hoe meer hij dronk, hoe grimmiger de sfeer werd. Van onveilige situaties word je heel alert, je gaat continue je omgeving scannen/controleren en ontwikkeld een extra zintuig voor onveilige situaties.

Door te spitten en door shit te ruimen heb ik veel trauma’s kunnen erkennen, doorvoelen en een plek kunnen geven, waardoor er steeds meer verbinding en heling in mij kwam en waardoor ik steeds meer ging voelen. Denken en voelen kwamen steeds meer in balans.

Voor mij is shit ruimen essentieel om voluit te kunnen leven, om te kunnen genieten, om te kunnen ZIJN!

Voel jij ook dat het tijd is om shit te ruimen?

Voel je welkom!

Over mij:

Hoi mijn naam is Pauline en de afgelopen 10 jaar ben ik zeer intensief bezig geweest met mijn eigen ontwikkeling. Ik ben met veel trauma stukken aan de slag gegaan wat erin heeft geresulteerd dat ik lekker in mijn vel zit en een goede Coach kan zijn voor mijn cliënten. Voor mij als Coach zijnde is het een vereiste dat ik eerst aan de slag ben gegaan met mijn eigen stukken. Hoe kun je een goede coach zijn als je zelf niet de nodige ontwikkeling hebt doorgemaakt. Tegelijkertijd is heling een ungoing process en zal ik daar de rest van mijn leven aan wijden voor mezelf en de ander. Tenslotte zijn mezelf en de ander dezelfde persoon!

 

Shit ruimen!

Gerelateerde artikelen

Geen resultaten gevonden

De pagina die u zocht kon niet gevonden worden. Probeer uw zoekopdracht te verfijnen of gebruik de bovenstaande navigatie om deze post te vinden.

0 Reacties

Verzend een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Tweet
Share
Share
Pin